SBX - Search With Button

SBX - Forum Post Title

Unable to start NAV Server Instance

Microsoft Dynamics NAV Forum

Mahesh asked a question on 12 Jan 2017 9:16 PM
My Badges

Question Status

Verified

Hi,

The build used is 14199

I am unable to start the NAV server instance:

ServerInstance 'MicrosoftDynamicsNavServer$DynamicsNAV100' failed to reach  status 'Running' on this server due to the following error: 'Cannot start the service.'. Additional information may be in the event log of the server.

Below is the event log:-

Log Name:      Application
Source:        MicrosoftDynamicsNavServer$DynamicsNAV100
Date:          13/01/2017 10:49:10 AM
Event ID:      218
Task Category: (13)
Level:         Warning
Keywords:      Classic
User:          N/A
Computer:      XYZ
Description:
Server instance: DynamicsNAV100
Tenant ID:
<ii>User:
Type: Microsoft.Dynamics.Nav.Types.Exceptions.NavSessionTerminatedException
Message: <ii>The server stopped the session (ID: 2) because of a stop session request.</ii>
StackTrace:
     at Microsoft.Dynamics.Nav.Runtime.SessionAccessLock.ThrowSessionTerminatedException()
     at Microsoft.Dynamics.Nav.Runtime.AssemblyGetter.InitializeStaticAssembly(ObjectType objectType)
     at Microsoft.Dynamics.Nav.Runtime.AssemblyGetter.<CompileBusinessApplication>b__18_1(NavTenant tenant, NavSession session)
     at Microsoft.Dynamics.Nav.Runtime.NavTenant.Microsoft.Dynamics.Nav.Runtime.ITenantSessionHandler.RunTenantActionInSystemSession(Action`2 action, Boolean throwExceptions, Boolean useCurrentCulture, Boolean allowAppsDisabledMode)
     at Microsoft.Dynamics.Nav.Runtime.AssemblyGetter.CompileBusinessApplication()
Source: Microsoft.Dynamics.Nav.Ncl
HResult: -2146233088
</ii>
Event Xml:
<Event xmlns="schemas.microsoft.com/.../event">
  <System>
    <Provider Name="MicrosoftDynamicsNavServer$DynamicsNAV100" />
    <EventID Qualifiers="0">218</EventID>
    <Level>3</Level>
    <Task>13</Task>
    <Keywords>0x80000000000000</Keywords>
    <TimeCreated SystemTime="2017-01-13T02:49:10.000000000Z" />
    <EventRecordID>674750</EventRecordID>
    <Channel>Application</Channel>
    <Computer>XYZ</Computer>
    <Security />
  </System>
  <EventData>
    <Data>Server instance: DynamicsNAV100
Tenant ID:
&lt;ii&gt;User:
Type: Microsoft.Dynamics.Nav.Types.Exceptions.NavSessionTerminatedException
Message: &lt;ii&gt;The server stopped the session (ID: 2) because of a stop session request.&lt;/ii&gt;
StackTrace:
     at Microsoft.Dynamics.Nav.Runtime.SessionAccessLock.ThrowSessionTerminatedException()
     at Microsoft.Dynamics.Nav.Runtime.AssemblyGetter.InitializeStaticAssembly(ObjectType objectType)
     at Microsoft.Dynamics.Nav.Runtime.AssemblyGetter.&lt;CompileBusinessApplication&gt;b__18_1(NavTenant tenant, NavSession session)
     at Microsoft.Dynamics.Nav.Runtime.NavTenant.Microsoft.Dynamics.Nav.Runtime.ITenantSessionHandler.RunTenantActionInSystemSession(Action`2 action, Boolean throwExceptions, Boolean useCurrentCulture, Boolean allowAppsDisabledMode)
     at Microsoft.Dynamics.Nav.Runtime.AssemblyGetter.CompileBusinessApplication()
Source: Microsoft.Dynamics.Nav.Ncl
HResult: -2146233088
&lt;/ii&gt;</Data>
  </EventData>
</Event>

Reply
ENGINEER MANDIVENGEREI PATRICK responded on 10 Jul 2018 5:36 AM

Try : sqlcmd E -S InstanceName d master , I think it works

Reply
Abdelrahman Erlebach responded on 11 Jul 2018 2:37 AM
My Badges
Suggested Answer

Please check my answer in this post:

community.dynamics.com/.../287032

Reply
Jopagames responded on 11 Jul 2018 3:49 PM

Yep! Yep, yep!

This is a .NET bug from original DVD (after version 2017 CU18)

After delete installed Freamework 4.5.2 problem is solved!!!  Thanx!

Pure Windows 7 x64 (on VitrualBox, of course) + .NET 4.7.2 + Dynamics NAV CU20

Reply
Mahesh responded on 1 Feb 2017 4:28 AM
My Badges
Verified Answer

Hi,

At last, I used the IP Address of my computer (where all the layers are installed) on the "Database Server" on the NAV Instance and it started working.  I am able to use all the NAV 2013, R2, 2015 and 2016 by using the Server Name, but for NAV 2017...I don't know how!!!

Thanks a lot for all ur inputs.

Reply
Suresh Kulla responded on 12 Jan 2017 10:23 PM
Suggested Answer

Are there any other NAV services running on that machine ? check if that port is used by any other.

Reply
Amol Salvi responded on 12 Jan 2017 10:36 PM
My Badges
Suggested Answer

Check whether the same port us used by any other service .Check the permission given to service account in Sql server . Try to use  local account and check

Reply
Amol Salvi responded on 12 Jan 2017 11:24 PM
My Badges
Suggested Answer

Check for permissions in SQL DB for service Account like DB_Owner

Reply
Suresh Kulla responded on 12 Jan 2017 11:36 PM
Suggested Answer

Is it a demo database or upgraded database ?

Reply
Suresh Kulla responded on 13 Jan 2017 12:26 AM
Suggested Answer

The error log does not give much information, may be the install did not went well. Try reinstalling.

Reply
Suresh Kulla responded on 13 Jan 2017 12:44 AM
Suggested Answer

Can you open your database with development IDE, if so try sycnchornization or create a new demo database using your sql backup and try connecting to that.

Reply
Amol Salvi responded on 13 Jan 2017 12:50 AM
My Badges
Suggested Answer

Try to compile the object and synchronize. Restart service and check

Reply
Abdelrahman Erlebach responded on 11 Jul 2018 2:37 AM
My Badges
Suggested Answer

Please check my answer in this post:

community.dynamics.com/.../287032

Reply

SBX - Two Col Forum

SBX - Migrated JS