web
You’re offline. This is a read only version of the page.
close
Skip to main content
Community site session details

Community site session details

Session Id :

Community blogs

Featured

Latest blog posts

View all
Like (0)
Dataverse, pakiety NuGet i zależności między bibliotekami rozszerzeń

W ramach najnowszej aktualizacji platformy Dataverse Microsoft umożliwił nam rejestrowanie i uruchamianie kodu znajdującego się wewnątrz pakietów NuGet (pliki: nupkg). Co właściwie nam to daje? Do tej pory – programiści tworzący rozszerzenia do s...

Piotr Gaszewski 424
Like (0)
Podsumowanie pierwszego półrocza 2022

Pierwsza połowa roku 2022 jest już za nami. Dla mnie osobiście związana była ona przede wszystkim ze zmianą miejsca zatrudnienia oraz roli, którą dotychczas pełniłem. Poprzedni rok spędziłem głównie na realizacji zadań technicznych, a także wspie...

Piotr Gaszewski 424
Like (0)
Synchronizacja Dataverse i Synapse Data Lake vs. uwierzytelnienie SQL Server

O tym, że Microsoft postanowił zamordować usługę Dynamics 365 Export Service pozwalającą na jednokierunkową synchronizację danych między Dataverse i Azure SQL słyszeli już pewnie wszyscy czytelnicy bloga. Organizacje wykorzystujące omawianą usług...

Piotr Gaszewski 424
Like (0)
Zmniejszamy koszt dostępu do Azure Key Vault

Azure Key Vault jest usługą dostępną w chmurze i umożliwiającą bezpieczne przechowywanie haseł, kluczy, certyfikatów oraz innych informacji, do których dostęp z poziomu aplikacji powinien być ściśle regulowany. Jakiś czas temu dotarły do mnie jed...

Piotr Gaszewski 424
Like (0)
Szukam developera. Junior developera.

Ostatnie 2 tygodnie spędziłem na rozmowach kwalifikacyjnych. Żeby było weselej – pracownika szukałem tym razem ja. W ramach prac wykonywanych dla firmy, z którą aktualnie współpracuję, przekopałem się przez pokaźny stosik CV. Celem wspomnianego d...

Piotr Gaszewski 424
Like (0)
Dataverse, testy jednostkowe i InvalidPluginExecutionException

Już dawno na blogu nie było żadnego wpisu związanego z programowaniem.  Do dzieła więc! Wyrzucenie wyjątku jest najpopularniejszym sposobem implementacji przerwania transakcji zaimplementowanych wewnątrz rozszerzeń implementujących interf...

Piotr Gaszewski 424
Like (0)
Blogtrix: Zmartwychwstanie

Niewiele, oj niewiele działo się w ostatnich miesiącach na blogu. Chciałbym więc od razu zdementować, że (cytując Marka Twaina) „Pogłoski o mojej śmierci* były mocno przesadzone**”. Posucha nowych postów spowodowana była przede wszystkim sytuacją...

Piotr Gaszewski 424
Like (0)
Generowanie dokumentów z szablonów na platformie Microsoft Dataverse

Praktycznie w każdym projekcie, nad którym dane mi było w ostatnich latach pracować, pojawiało się wymaganie związane z tworzeniem szablonów dokumentów oraz generowaniem na ich postawie dynamicznych plików MS Office (i nie tylko) zawierających da...

Piotr Gaszewski 424